Exposició Camins de Penyagolosa

Projecte museogràfic Camins de Penyagolosa

Disseny, gestió, comissariat i producció de l'exposició itinerant "Camins de Penyagolosa".

“Camins de Penyagolosa” va ser declarat Bé d’Interès Cultural i Immaterial l’any 2016. Actualment, s’està desenvolupant el projecte per declarar “Camins de Penyagolosa” com patrimoni immaterial de la UNESCO. Des del segle XIV, el santuari dedicat a Sant Joan Baptista, ubicat a l’interior de Castelló, es va convertir en destí de peregrinacions creant recorreguts singulars des de les diverses localitats de les comarques de l’Alt Maestrat, Alt Millars, l’Alcalatén i la comarca Gúdar – Javalambre (província de Terol, Aragó). 

Aquest recorregut, convertit en patrimoni immaterial, emmarca diferents tipus de manifestacions historicoculturals i se centra en la unió d’una sèrie de rutes que creen una xarxa de comunicació i intercanvi cultural entre les localitats de: Sant Joan de Penyagolosa, Ludiente, Lucena, les Useres , Atzeneta del Maestrat, Castell de Villamalefa, Villahermosa del riu, Xodos, Vistabella del Maestrat, Culla, Useres i Puertomingalvo. 

El patrimoni cultural, natural, etnològic i religiós que es troba en aquest recorregut té un fort contingut simbòlic i integrador entre la població de la zona. Sent el pelegrinatge un punt de trobada entre els seus habitants. 

Per aquest motiu i amb l’objectiu de posar en valor “Camins de Penyagolosa”, la Universitat Jaume I (UJI) ha decidit crear una exposició itinerant sobre la mateixa, que recorrerà diferents punts de la geografia de la província de Castelló i València. 

Client: Universitat Jaume I (UJI) - Castelló de la Plana